Wat is macrofotografie?

08 juli 2024 · door Tara

Heb je al eens gehoord van macrofotografie? Wanneer je op macroniveau fotografeert, fotografeer je kleine objecten van dichtbij om ze zo groot mogelijk af te beelden. Een andere naam voor macrofotografie is 1 op 1 fotografie, omdat de projectie op de sensor van je camera net zo groot is als het object. Wil je meer antwoorden op de vraag: “Wat is macrofotografie?”, lees dan verder.

Wat is macrofotografie?

Het woord macro betekent in het Oudgrieks “groot” en dat is dan ook precies wat je gaat doen met macrofotografie. Je gaat kleine dingen groot afbeelden, in hetzelfde formaat als het object dat je fotografeert. Zodoende de naam 1:1 fotografie. Dit is iets anders dan een close-up of microfotografie. Bij een close-up haal je het voorwerp namelijk dichterbij en bij macrofotografie vergroot je het object uit. Macrofotografie wordt vaak gebruikt voor insecten, maar je ziet macrofotografie ook bij bloemen terugkomen.

Macrofotografie zelf proberen

Om de door jou gekozen macrofotografie voorwerpen het mooist in beeld te krijgen, zou je in principe zo dichtbij als mogelijk moeten zitten. Maar dat lukt niet altijd met vlinders, mieren of andere bewegende insecten. We geven je een aantal tips op welke manieren je macrofotografie kunt uitproberen:

  • Speciale macrolens: Voor een spiegelreflex- en systeemcamera, bestaan speciale macrolenzen. Welke lens je nodig hebt voor macrofotografie hangt af van de afstand die je hanteert. Hoe hoger het aantal millimeters, hoe verder weg je kunt staan om toch nog een macrofoto te kunnen maken. Met een 180 mm lens bijvoorbeeld kun je van grote afstand goede macrofoto’s maken. Met een 100 mm of 50 mm kun je ook prachtige macrofoto’s schieten, alleen verklein je de afstand.
  • Macrovoorzetlens: Deze lens schroef je op je normale lens. Het is een budgetvriendelijk alternatief voor een macrolens, maar het resultaat is van lagere kwaliteit. Wanneer je de wereld van de macrofotografie net ontdekt, is dit wel een leuke manier om het eens uit te proberen.
  • Macrostand: Heb je geen spiegelreflex- of systeemcamera? Dan zul je op je compactcamera een stand vinden afgebeeld met een klein tulpje. Fotografeer je met deze optie? Dan kun je ook met een compactcamera macrofoto’s maken. Tegenwoordig zijn er ook smartphones met een macrolens optie.

Het grootste verschil tussen afbeeldingen van macrofoto’s gemaakt met een spiegelreflex- en systeemcamera, of een compactcamera is de omgeving. Bij macrofotografie met een spiegelreflex- of systeemcamera, vervaagt de omgeving en de achtergrond. De aandacht wordt op die manier nog extra gevestigd op het onderwerp dat je fotografeert. Macrofoto's gemaakt met een compactcamera, vervagen de achtergrond en omgeving niet, maar geven het effect van een groothoeklens. Hierdoor kan je object dus zelfs een beetje vervormen.

Meer tips & tricks

Heb je interesse in macrofotografie en wil je meer ideeën en tips over het 1 op 1 fotograferen? Een professional kan je precies vertellen welke accessoires er handig zijn. Zo is bijvoorbeeld een statief dat laag bij de grond kan komen heel erg handig voor macrofotografie, maar ook een reflectiescherm en macroflitser. Ga eens in gesprek met een fotograaf uit je buurt en doe zo ideeën op over de mooiste macrofoto’s. Je vindt de dichtstbijzijnde fotograaf door je postcode in te vullen op de startpagina van onze website.

Macrofotografie