Zonder licht kun je geen foto’s maken en met een camera die niet goed is afgesteld op het aanwezige licht, krijg je geen mooie foto’s. De belichting van een foto regel je onder andere met de sluitertijd van je camera. Begin je net met fotograferen? Dan vraag je je wellicht af hoe de sluitertijd eigenlijk werkt. Wat is sluitertijd precies en hoe kun je dit beïnvloeden? Je leest er meer over in deze blog.
Wat is de sluitertijd precies?
De lichtinval van een foto beïnvloed je met de sluitertijd, het diafragma en de filmgevoeligheid. Bij een analoge camera werk je hiervoor met een lichtgevoelig filmrolletje. Bij een polaroid zit de lichtgevoelige vloeistof al in de foto en digitale camera’s bevatten een sensor om licht op te vangen. Wat is dan de sluitertijd op een camera? De sluiter verhindert dat licht de camera binnenkomt. Alleen wanneer jij een foto maakt, opent de sluiter zich kort, zodat de foto gemaakt kan worden. Een ander woord voor sluitertijd is dan ook “belichtingstijd”. De tijdsduur waarop de sluiter opent, wordt aangegeven in seconden. Zo kan een sluiter tot wel 1/32000e van een seconde eventjes opengaan. De langste sluitertijd is 30 seconden.
Spelen met sluitertijd bij fotografie
Het leuke van de sluitertijd handmatig instellen is dat je kunt spelen met licht. Hierdoor kun je beweging in je foto’s creëren tijdens het fotograferen, of juist bevroren foto’s maken. Laten we eens kijken hoe dit werkt:
- Lange sluitertijd instellen: Wanneer je een lange sluitertijd instelt op je camera, geef je de sluiter de opdracht om extra lang licht op de sensor te laten schijnen. Dit kan handig zijn wanneer je fotografeert bij weinig licht om de omgeving toch zo scherp mogelijk te krijgen. Hoe langer de sluiter openstaat, hoe groter de kans dat jij beweegt met de camera en de foto bewogen wordt. Daarom is het handig om voor zulke momenten een statief te gebruiken. Daarnaast wordt een langere sluitertijd juist gebruikt om beweging te benadrukken, zoals een golvende zee, een wapperende vlag, de lichten van auto’s op de snelweg. Hiermee creëer je mooie bewegende effecten in een foto.
- Korte sluitertijd instellen: Een korte sluitertijd wordt vooral toegepast bij het fotograferen van bewegende beelden zoals een sportwedstrijd, dierenfotografie en bijvoorbeeld het fotograferen van kinderen. Door het instellen van een heel korte sluitertijd bevries je namelijk de tijd heel eventjes. De sluiter laat maar heel erg kort licht toe op de sensor en het beeld dat je fotografeert staat daardoor stil. Hierdoor kun je met een korte sluitertijd bewegende beelden fotograferen en krijg je de beweging toch mooi scherp op de foto.
Wil je ook leren werken met de sluitertijd van je eigen camera en kun je wel wat tips gebruiken? Ga dan eens in gesprek met een fotograaf in de buurt. Misschien mag je wel eens een dagje meelopen? Je vindt de dichtstbijzijnde professional door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.