Wat is HDR fotografie?

26 september 2024 · door Tara

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je lekker aan het fietsen bent in een nieuwe omgeving en foto’s wilt maken van het landschap. Helaas krijg je vaak die mooie lucht niet goed op de foto en de omgeving ziet er veel te donker uit. Met HDR fotografie, los je dit gemakkelijk op. Wat is HDR fotografie precies? In deze blog vertellen we je daar meer over.

Wat is HDR fotografie?

HDR staat voor “High Dynamic Range”. Maak je een HDR foto, dan betekent dit letterlijk dat je het dynamisch bereik van de camerasensor vergroot. De ruimte tussen het donkerste punt en het lichtste punt noem je het dynamisch bereik. Een camerasensor kan minder goed details waarnemen tussen licht en donker dan het menselijk oog. Waar jij zelf nog schaduwen en details ziet, zie je dit op de foto niet meer terug. Door dit lage dynamische bereik, krijg je dus overbelichte of onderbelichte foto’s. Ga je een HDR foto maken? Dan los je dit probleem op en laat je op de foto een realistischer beeld zien van hetgeen jij zelf met je blote oog waarneemt.

Hoe kun je een HDR foto maken?

Voordat je zelf HDR foto’s gaat maken, is het handig te begrijpen op welke manier een HDR foto tot stand komt. Dit gebeurt door meerdere foto’s te maken van hetgeen jij wilt vastleggen, maar dan met verschillende belichtingen. Je maakt een overbelichte foto om de donkere delen zichtbaarder te maken en een onderbelichte foto om de lichte delen meer zichtbaar te maken. Hierna voeg je de verschillende foto’s samen tot één foto voor het perfecte resultaat. Dit kan op twee manieren:

  • Handmatig: Handmatig HDR foto’s maken doe je door gebruik te maken van een “Automatic Exposure Bracketing” functie. Activeer je deze functie, dan kies je hierna zelf 3, 5 of 7 verschillende belichtingen uit. Wanneer je vervolgens de foto maakt, maakt je camera deze 3, 5 of 7 verschillende foto’s direct achter elkaar, met de door jou gekozen belichting. Na afloop kun je deze foto’s samenvoegen in een bewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Photoshop.
  • Volautomatisch: Op bijna elke camera vind je tegenwoordig wel een HDR functie. Wanneer je deze selecteert, maakt je camera automatisch meerdere foto’s met verschillende belichtingen en voegt ze vervolgens automatisch samen. Sommige camera’s maken maar 1 foto en bewerken deze automatisch tot een HDR foto. 

Denk er wel over na voor welke beelden je HDR wilt inzetten. Omdat meerdere foto’s worden samengevoegd, is het belangrijk dat er geen beweging in de afzonderlijke foto’s zit. Zitten er bewegende objecten in zoals auto’s, lopende mensen, dieren of blaadjes van bomen die bewegen in de wind, dan krijg je een onscherpe HDR foto.

Tips voor de mooiste HDR foto

Probeer je foto zonder beweging te maken. Het beste zet je jouw camera hiervoor op een statief en gebruik je een afstandsbediening. Zo voorkom je dat de camera alsnog een klein beetje beweegt bij het indrukken van de ontspanknop. Maak je foto in de RAW modus, zodat je achteraf de witbalans mooi kunt bewerken. In de RAW modus bevatten je foto’s de meeste informatie. Wil je ook aan de slag met HDR fotografie? Ga dan eens in gesprek met een fotograaf uit je buurt om de fijne kneepjes van het vak te leren. Je vindt de dichtstbijzijnde fotograaf via de listings op de startpagina van deze website.

Fotografie opleiding