Eten fotograferen is een vak apart. Je kunt etenswaren geen instructies geven om op een bepaalde manier te bewegen en sommige gerechten zijn echt lastig om smaakvol op de foto te krijgen. Of je nu als hobbykok je creaties online wilt delen met je publiek, of foto’s maakt voor je favoriete restaurant: met de foodfotografie tips in deze blog, maak jij voortaan de beste foodfoto’s.
De beste food fotografie tips op een rij
We maken ons er allemaal weleens schuldig aan: de ober serveert jouw gerecht en voordat je een hap neemt, maak je nog even snel een foto. Op de foto ziet dat eten er ineens een stuk minder lekker uit. Met de volgende tips lukt het voortaan wel:
- Let op licht: Eten komt beter tot zijn recht met zacht licht. Gebruik daarom nooit een flitser om eten te fotograferen. Met natuurlijk daglicht maak je de mooiste foto’s. Een handige tool om mooi food fotografie licht te creëren is een softbox.
- De juiste hoek: Fotografeer je verschillende ingrediënten van een gerecht? Probeer dan eens een flatlay-foto te maken, waarbij je alles van bovenaf fotografeert. Dit werkt ook goed bij borden soep of tapasplanken. Heb je een gerecht dat juist uit allerlei laagjes is opgebouwd, zorg dan ook dat je deze ziet en fotografeer dan juist van de zijkant of van voren.
- Food styling:
- Eten met een lichte glans ziet er smaakvoller en verser uit op de foto. Ben je wat langer bezig met fotograferen van een gerecht? Spray dan een beetje olie, of water, met een plantenspuit over het gerecht. Zo lijkt het meteen weer lekker vers.
- Geef je beeld meer beweging door kruiden, zout, peper of suiker over een gerecht te strooien terwijl je de foto maakt. Fotografeer je een stoofschotel of soep? Leg dan een lepel in het bord; zo komt er meer dynamiek in je beeld.
- Let op het gebruik van heldere kleuren. Zit er minder kleur in het gerecht? Werk dan met props om kleur in het beeld te brengen. Denk aan gekleurde placemats, een gekleurd glas of felle kruiden bijvoorbeeld, om een mooi contrast te creëren.
- Let op de ondergrond en zorg voor verschil in structuur en kleur. Denk aan het fotograferen op een houten tafel, een roestvrijstalen werkbank of juist een strak formica werkblad. Ook kun je de gerechten mooi positioneren op een tafelkleed. Het mooiste is een ondergrond te kiezen die het gerecht completeert. Zoals een jutezak voor een kop koffie met een handje koffiebonen ernaast bijvoorbeeld. Hiervoor kun je ook speciale flatlay ondergronden kopen.
Culinair fotograferen vereist, net als met andere vormen van fotografie, oefening. Om nog beter te worden in het fotograferen van eten, kun je ook een workshop volgen of eens in gesprek gaan met een fotograaf uit je buurt. Een professional kan je van nog veel meer handige tips en adviezen voorzien om je foto’s te perfectioneren. Door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website, vind je snel de dichtstbijzijnde fotograaf.